OM-azon.: 030081  2484 Agárd, Iskola utca 2.
06 (22) 579-019
chernel.titkarsag@gmail.com   Nyitva: H-P: 7:00 - 18:00

Erzsébet-tábor a Chernelben

Erzsébet-tábor a Chernelben

A Chernel István Általános Iskola és Gimnázium a Napközi Erzsébet-tábor pályázat keretében jelentkezett napközis tábor megtartására, melyet meg is nyertünk, így 2021. június 21-25. között több, mint nyolcvan kisdiák vehetett részt a változatos programokban.

Segítségünkre voltak a FÓKUSZ Szociális Szolgálat munkatársai, szervezésükben színes közösségi feladatokban vettek részt a tanulók, sőt, a kisdiákok meséléssel is kikapcsolódhattak.

Ellátogattunk a dinnyési Várparkba. Itt a tanulók megtekinthették a Magyarországon található várak méretarányos, kőből épült makettjét, bepillantást nyerhettek a régi paraszti élet mindennapjaiba a parkban található kiállítások segítségével, és kézműves foglalkozásokon is részt vettek (levendulazsák és termésjáték készítése, fazekasság).

Elsétáltunk a gárdonyi Rönkvárba is, ahol a várkapitány végig kalauzolta őket a váron, a kazamatarendszeren, és a csapatversenyek segítségével testközelből megtapasztalhatták a várvédő vitézek életét is. A Gárdonyi Géza Emlékházat, az író szülőházát is megtekintettük, ahol a tárlatvezetés során megismerkedtünk nemcsak az alkotó életével, de az ahhoz fűződő anekdotákkal is.

Színes program volt a Madárvárta meglátogatása. A vízpartra lesétálva szemügyre vettük az ottani, igen sokszínű állatvilágot. A part nemcsak közelében apró vízibolhákat, rákokat vettünk észre, de gyíkokat, sőt vízisiklókat is láttunk. A tavon a vízimadarakat saját környezetükben szemlélhettük.

A tanulók a vízi sportjátékokba is belekóstolhattak az Agárdi Gyógy- és Termálfürdőben. A gyerekek a kinti medencékben remekül szórakoztak, fizikai aktivitással tudtak kikapcsolódni.  Külön élmény volt számukra a „Trappolda”, a termálfürdő frissen átadott tematikus parkja, ahol vizes játékokkal frissülhettek fel (pl. motorcsónakázás, vízi dodzsem).

Különleges programnak bizonyult a Pákozdi Katonai Emlékpark meglátogatása. Odajutásunk is nagyon érdekes volt diákoknak, mivel a Velencei-Tavi Hajózás egyik hajójával, a Nadappal utaztunk oda-vissza.

Minden korosztály számára érdekes és könnyen értelmezhető volt az 1848-as Pákozd-Sukorói Csata Emlékmúzeumának kiállítása, ahol egy animációs filmet is láthattunk a csata alakulásáról, és be is kukkanthattunk a csata előtti haditanácsba. A diákok kedvenc része volt, amikor a tárlatvezető bemutatta a csata során használt fegyvereket és azok működését (szuronyos puska, karabély, szablya stb). A huszadik századi magyar történelemmel is megismerkedhettek az egyelőre alsóbb évfolyamos tanulók, mivel bemehettek egy első világháborús, a doberdói fronton használatos katonai barakkba. Itt korhű, illetve eredeti eszközökkel (felszerelési tárgyak és az árokharc során használt fegyverek), és az akkor élt katonák, emberek életével is megismerkedtek. Nagy élmény volt számukra egy második világháborús lövészárok korabeli módon megjelenített szakasza is.

A fenti, szervezett programokon kívül játékos-sportos csapatversenyek, labdajátékok (röplabda, foci, kidobó, ügyességi játékok) és sorversenyek szórakoztatták a gyerekeket. Kézműves foglalkozásokon is részt vettek, melyen különösen nagy hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, ezért használt tojástartó kartonokból, WC-papír gurigából, újra felhasznált kartondobozokból, természetes anyagokból, de használt ruhák újragondolásával is többféle alkotás készült (állatokat ábrázoló képek készítése tojástartóból, termések és WC-papír guriga felhasználásával csörgő, használt kartondobozokból „divatbemutató” – ruhák készítése, terepasztal tárgyak kivágása és összeillesztése, -ragasztása papíranyagok újrafelhasználásával, virágmandala készítése, nemezelés).

Összegezve az egész hetet elmondható, hogy tanulóink nagy kedvvel, aktívan vettek részt minden programban, sok tapasztalással és élménnyel térhettek haza, örök emlék maradhat nekik ez a hét.